תזונה בימי קורונה
תזונה מאוזנת על פי חמשת הטעמים לפי הרפואה הסינית
התזונה בימים אלה חשובה מאד. חשוב לחזק את הגוף בימים של שינויים עולמיים, כלכליים, רגשיים ועוד. ככל שהגוף שלנו יהיה חזק ומאוזן כך נוכל לעמוד יציבים מול כל שינוי.
הקבוע היחיד הוא השינוי – החיים מתאפשרים בזכות שינוי.
מערכת העיכול היא המערכת שבעצם מתעסקת עם התמרה ושינוי כל הזמן.
העיכול הפיזי הוא כמו העיכול הריגשי – היכולת להתמודד בתוכנו עם תנועות חזקות מחוצה לנו. העיכול הפיזי/ריגשי הוא גם הבונה ומזין את מערכת החיסון שלנו, וכשהספיגה ויכולת קבלת המציאות שלנו היא טובה כך הגוף יוכל לבנות את הצ'י המגן (מערכת חיסון) שלנו בצורה מיטבית.
עיכול הוא שינוי והתאמה של המזון החיצוני לצ'י (אנרגיה) וחומר אישי פנימי. כל מזון שנכנס לגוף הופך לאנרגיה וחומר.
לפי הרפואה הסינית ישנם חמישה טעמים וכולם חשובים לחיזוק מערכת העיכול, הגוף והנפש. ההמלצה של הרפואה הסינית לאנשים בריאים ומאוזנים היא לצרוך את כל חמשת הטעמים.
המאמר הזה פונה לאנשים בריאים שרוצים לאזן את עצמם בתקופות מורכבות. לאדם חולה או לא מאוזן עם סימפטומים קשים אני מתאימה תזונה באופן אישי.
לכל טעם יש תנועה פנימית וכל טעם פונה לזוג איברים בגוף. כשהאדם צורך את אותו טעם במידה הנכונה האיברים מתחזקים. אך כשהאדם צורך את הטעם יותר מדי נוצרת פגיעה באיברים אלה.
למשל אם אדם אוכל יותר מדי מתוק הטחול והקיבה שלו יפגעו. מחלת הסוכרת היא דוגמא לכך שאנשים בעולמנו צורכים יותר מדי סוכר ומתוק. לכן זאת אחת המחלות המסוכנות והנפוצות ביותר.
לפניכם פירוט של חמשת הטעמים עם הצעות לרכיבי מזון. נסו לשלב מזונות מכל טעם בתפריט היומי שלכם:
הטעם המר
הטעם שנמצא הכי פחות בשימוש למרות חשיבותו וסגולותיו.
מפיג חום מהלב ומהכבד, מחזק את איבר הלב, מוריד ל"ד,
יעיל בדלקות זיהומיות כמו בשתן.
מזונות מרים: שן ארי, כשות, חסה, שיפון,קפה,יין.
מרים חריפים: עלי צנון, בצל ירוק
מרים מתוקים: סלרי, קינואה, קליפת הדר, לפת
מר חמוץ: חומץ
הטעם החריף
מייזע, מניע צ'י, מחמם ומניע אנרגיה מעלה או החוצה, מנקה ליחה ורעלים מבפנים החוצה.
כשיש לנו קור בגוף כדאי אכול חריף. כשיש לנו חום גבוה או אלרגיות, פריחות על העור ושאר סימני האצה וחום לא מומלץ.
מנטה, קאיין, בצל ירוק, שום, סמבוק שחור
חריף מאוד הורג פרזיטים – שום, פלפל קאיין
זרעים חריפים – כמון, שומר, קימל, כוסברה
חריפים חמים: קאיין, רוזמרין, שום, ג'ינג'ר, שומר
חריפים קרירים: נענע, סמבוק שחור, צנון ועלי צנון
חריפים ניטרלים: לפת, קולורבי
הטעם המלוח
מניע אנרגיה מטה או פנימה. מקרר. ממרכז, מרוקן מעיים ומעודד הקאה.
לרזים, יבשים ועצבניים – מלחלח ותומך בנוזלים.
כיום מוסיפים נתרן למזונות רבים לכן יש לבדוק ברכיבים כמה מלח יש במה שאתם קונים.
אנשים רבים נוטים להוסיף כמות גדולה מדי של מלח לאוכל- בדקו את עצמכם..
לאנשים עם בעיות של יתר לחץ דם לא מומלץ להוסיף מלח.
מלוחים: אצות, "חמוצים", מיסו ורוטב סויה,סרדינים, דגים,שעורה ודוחן – מתוקים ומלוחים.
הטעם החמוץ
בעל אופי אוסף ומכווץ לכן מעכב שלשול, דליפות נוזלים והזעות עודפות.
חמוץ תומך ביכולת ריכוז, מחזק ריאות, חשוב לתיפקוד הכבד, מסייע בפירוק שומנים וחלבונים.
חומצות: citric acid , ascorbic acid (Vc), tannic acid
חמוצים: לימון, שזיף, תפוח ירוק
חמוצים מתוקים: תפוח, מנגו, עגבניה,פירות הדר,אננס, פסיפלורה,פירות אדומים כמו תות ופטל.
חמוצים מרים: חומץ
חמוצים מלוח: "חמוצים"
הטעם המתוק
מאזן ומרגיע, בונה ומזין. מלחלח את הרקמות ומחזק את מערכת העיכול.
טעם 'מנחם' לכן הרבה אנשים מגזימים איתו. מקושר מאד לאכילה ריגשית של פחמימות ומתוקים ולהתמכרויות.
עם זאת חשוב מאד לאכול מתוק במידה.
רוב המזונות מהחי נחשבים מתוקים ומשמשים למצבי חולשה קיצונית.
(הרפואה הסינית בעד אכילה מהחי מאחר והיא מחזקת את השרירים ואת הבשר, כמובן במידה ולא איך שאוכלים היום בשר ... למשל-הסינים אוכלים כמה קוביות בשר בתוך תבשיל ירקות ולא נוהגים לאכול סטייקים ענקיים.. )
מחזק טחול, מרגיע כבד, מרגיע פעילות מנטלית עודפת, מתאים למצבי יובש בריאות.
מתאים לתמיכה בתקופות מעבר ושינויים,
לטיפוסים חלשים, רזים, יבשים, הסובלים מקור ופיזור הדעת. מתוק גם מרגיע אגרסיות.
זהירות: נטיה לעודף לחות, משקל עודף.
מתוקים: דובדבן, תמר, סלק, דגנים, קטניות. בשר, חלב
רמת סוכר מאוזנת בדם מפחיתה הפרעות שינה, דיכאון, וכאב.
אני מאחלת ימים טובים ובריאים, מוזמנים להיות בקשר על כל שאלה תזונתית ובכלל,
טניה זמירה
טניה.